Publicitate Online


Mediul online a devenit atat de diversificat si cu o dezvoltare atat de rapida incat este necesara o buna coordonare intre propriile canale de comunicare:

Avantaje specifice mediului online

Campaniile online au cateva avantaje importante care justifica in multe situatii pozitionarea mediului online in centrul deciziilor de marketing:

Posibilitatea unei analize rapide si in acelasi timp detaliate

Informatiile oferite de platforma Google (prin Google Analytics si Google Adwords) sunt atat de consistente incat pot sugera directii ale strategiei de comunicare. Studiile de audienta si comportament bazate pe rapoartele din Google Analytics ajuta la optimizarea continutului publicat pe canalele uzuale online (web, Youtube, etc) dar ofera in acelasi timp informatii chiar despre interesul unor segmente de audienta pentru anumite produse.

Posibilitatea analizei unor campanii online derulate in paralel pe segmente diferite de audienta sau pe categorii diferite de produs, capata uneori valoarea unui studiu de piata instant si pot dirija apoi directia de comunicare in alte medii (ex: outdoor media, tv, radio, etc).

Segmentare

Campaniile online pot beneficia de o segmentare exceptionala chiar daca unele criterii de selectie nu functioneaza perfect (ex: localizarea geografica pe baza adreselor IP, varsta, sex, parental status, etc). Precizia campaniilor de tip Search, posibilitatea remarketingului selectiv, rapoartele de comportament online (user behaviour) si corelarea cu vanzarile online fac insa ca anumite afaceri sa nu simta nevoia promovarii pe alte medii in afara celor online.

Flexibilitate

O campanie online poate fi oprita/modificata/intensificata foarte rapid. Comparativ cu alte canale de comunicare (TV, outdoor, proiete speciale, evenimente), costurile de productie pentru un mesaj publicitar nou sunt nesemnificative. Acesta este motivul pentru care O campanie de anvergura, in care urmeaza sa integram mai multe canale de comunicare, merita sa beneficieze de un preview online sau de un proiect pilot (pentru test sau calibrare).

Scalabilitate

Proiectele de marketing online sunt scalabile. Singura limita este practic posibilitatea beneficiarului de a procesa informatia si de a aloca resurse umane suficiente.

Dupa ce elementele de baza ale prezentei online sunt puse la punct, campaniile pot fi lansate foarte rapid iar dimensionarea bugetului este foarte comoda.

Coordonarea comoda cu alte canale de promovare offline

O afacere care are campaniile online bine reglate poate apela foarte usor si eficient la alte medii de publicitate traditionale: tv, panouri publicitare, radio. Directionarea publicului spre un magazin online se poate face usor printr-o campanie de buget moderat derulata pe radio, outdoor sau tv (in functie de target).