Publicitate si comunicare integrata


Nu este intotdeauna complicat. Cand mesajul este simplu si cunosti persoana careia i te adresezi, vei sti sa alegi canalele de comunicare utile. Atunci cand o iubesti, ii comunici acest lucru direct, pe telefon, pe WhatsApp, sau cand prin cadoul pe care il faci. Daca in schimb nu stii sa dansezi, probabil te vei abtine (cel putin pentru moment). Comunicarea integrata se deruleaza firesc atunci cand ai un mesaj clar despre produs, cunosti obiceiurile destinatarului si controlezi mijloacele de comunicare si de expresie.

Alegerea strategiei de comunicare si a canelelor folosite depinde evident de specificul fiecarui proiect de marketing. Ca exemplu, spoturile radio ajuta la pronuntarea corecta a numelui unui produs (mai ales in cazul denumirilor noi sau cu o pronuntie neclara) iar mesajele vizuale oferite de campaniile Google Display sau campaniile outdoor media fixeaza imaginea ambalajului.

Coordonarea diferitelor canale de comunicare folosite intr-o campanie publicitara nu trebuie sa fie neaparat sofisticata. Ca exemplu, o campanie pe radio + outdoor pierde din randament daca site-ul web al companiei nu este inca ergonomic sau are o viteza modesta si indeparteaza vizitatorii. O abatere de la acest exemplu poate fi eventual o marca de bere al carui site nu este in general vizitat de clientii sai fideli.

Internet + TV

Un magazin online va derula primele campanii publicitare in mediile online (search ads, retele sociale, display, video, virale, bloguri, parteneriate online). Dupa optimizarea campaniilor online, comunicarea se extinde pe canale mai puternice. (radio, tv, outdoor). In functie de target si de mesaj, al doilea mediu de comunicare poate fi: TV, outdoor, radio, presa, PR, evenimente. Tandemul Online + TV este o reteta care beneficiaza de forta campaniilor TV si de selectivitatea instrumentelor online. Prima campanie care de care imi amintesc este probabil prima aparitie pe TV a spoturilor eMag.

Daca este difuzat catre autienta corecta, un spot TV poate promova eficient o aplicatie pentru telefonul mobil, o promotie online sau o campanie de rebrading pentru un site online (ex: Mercador devine Olx)

Internet + Outdoor Media

Pentru campanii cu bugete moderate, expunerea outdoor media poate trimite foarte direct si eficient spre campaniile internet: anuntarea adresei web, comunicarea corecta a cuvintelor cheie , descarcarea unei aplicatii pentru smartphone, etc.

TV + Radio

Un tandem clasic, din care in urma cu 15 - 20 ani facea parte si presa. Televizorul era la indemana dupa ora 19:00 in timp ce radio-ul comunica eficient in business time. O parte din produsele farmaceutice raman insa fidele acestui mix functional.

TV + Outdoor Media

Mesajul difuzat pe TV in perioade de prime time poate continua sa fie livrat in orele de business dar pe alt canal de comunicare. Ca exemplu, panourile publicitare vizibile in timpul zilei, pot expune mesaje care fac trimitere la spoturile publicitare TV deja difuzate.